Op audio-ontdekking langs de Warmbeek, een van de mooiste waterlopen in Vlaanderen

 • calender
  Datum:

  18 mrt - 26 mrt

 • time
  Tijd:

  Hele dag

 • Pin
  Locatie:

  Hamont-Achel 3930
  Kluizerdijk (abdij Achelse Kluis)

 • euro
  Prijs:

  €€0.00

Beschrijving

Ontdek al wandelend of fietsend verschillende audiofragmenten verstopt langsheen de Warmbeek!

De vallei van de Warmbeek in Hamont-Achel is een ideaal gebied om te wandelen en te fietsen. De hele vallei is er gelegen in het Europees habitatrichtlijngebied waardoor je er in een groene en rustige omgeving vertoeft. De hoofdader van de vallei is de Warmbeek, één van de zuiverste waterlopen in Vlaanderen. Met een uitgebreid wandelnetwerk doorheen de vallei en met het beroemde fietsknopennetwerk kan je zelf een eigen fietstocht uitstippelen.  Daarnaast heeft de Warmbeekvallei verschillende cultuurhistorische, recreatieve en avontuurlijke (het beverpad!) locaties die heel wat te bieden hebben voor jong en oud. Startpunten voor de verschillende wandellussen vinden we ook terug langs een aantal van deze toplocaties.

Speciaal voor de Waterdagen werd een audiotour (11km) met zes audiofragmenten uitgewerkt. Deze tour vertrekt bij de Warmbeek aan de Achelse Kluis (Kluizerdijk) en is speciaal bewegwijzerd. De audiofragmenten zijn ook geplaatst op bestaande wandellussen van Stad Hamont-Achel. Hierdoor kan je ook kiezen om kleinere lussen te maken langs 1 of meer audiopunten. Startlocaties hiervan zijn De Achelse Kluis, Domein de Bever en ’t Mulke. De meeste fragmenten zijn ook met de fiets te ontdekken. Je kan de route ook eenvoudig downloaden als .GPX-bestand of volgen via RouteYou.

De Vlaamse Milieumaatschappij stelt de audiofragmenten ter beschikking via de app van izi.TRAVEL. Onderweg kun je de audiopunten scannen (QR-code) en beluisteren met je smartphone. Deze audiofragmenten bieden een extra dimensie aan je tocht en zo kom je snel meer te weten over de Warmbeek. Met de app ontvang je ook een melding wanneer je in de buurt komt van een volgend audiopunt om te beluisteren.

Bekijk de tour hier

Onze audiostops zijn aangeduid op het overzichtskaartje (6de foto). Vind interessante wandellussen langs deze stops op https://www.toerisme-hamont-achel.be/doen/wandelen/de-warmbeekvallei.

In de vallei is parkeergelegenheid aan de startlocaties. Met de trein neem ga je best tot Neerpelt om vervolgens met bus 18a tot Achel statie of Achel Kerk te gaan. Vanuit beide locaties zijn aanlooproutes naar de vallei.

Mogelijke startlocaties:

 • Beverbeekdijk 50
 • Molendijk 45
 • Kluizerdijk (ter hoogte van de Warmbeek aan de abdij Achelse Kluis)

Bijkomende informatie

Partners

 • Vlaamse Milieumaatschappij