Een donsdeken tegen waterverontreiniging?

 • calender
  Datum:

  19 mrt

 • time
  Tijd:

  14:00 - 16:00

 • Pin
  Locatie:

  Gent 9000
  Watlingtonstraat 6

 • euro
  Prijs:

  Gratis

Beschrijving

Maak kennis met het Resanat project. We gebruiken een innovatieve natuurgebaseerde saneringstechniek om het water van de Lieve weer proper te maken.

Door een naastgelegen grondwaterverontreinging raakte de Lieve vele jaren geleden zwaar verontreinigd. Het grondwater stroomde immers dwars door de sliblaag de Lieve in. Daarom werd die sliblaag vervangen door reactieve matten. Deze hoogtechnologische constructies van geotextiel lijken op grote donsdekens. Ze zijn gevuld met witveen en biochar (soort houtskool) dat de verontreiniging bindt. Het vullen van de matten gebeurt op de oever. Daarna worden ze met een kraan in De Lieve gelegd. Je krijgt een mooie kijk op dit vernieuwende project met beelden van het vullen van de matten en de plaatsing.

Dit proefproject werd uitgevoerd met de steun van Interreg Vlaanderen-Nederland en is een voorbeeld voor toekomstige waterbodemsaneringen.

De infosessies starten om 14u en 15u en duren ca 30 minuten. De infostand staat naast het bedrijf Lumco (Watlingtonstraat 6).

Het projectteam dat de verontreiniging van De Lieve aanpakt bestaat uit Envisan-Jan De Nul Group, Tauw, TTE Consultants, Witteveen+Bos en iFLUX..

Bijkomende informatie

Partners